Diferenta dintre RGB si CMYK este una dintre cele mai frecvente întrebari adresate despre culoare în design. Dar de ce? 

În aceasta postare, vom arunca o privire asupra diferentei dintre ele si de ce este important sa stim care sa folosim cand.Înainte de a începe, sa eliminam acest lucru:

  • CMYK înseamna Cyan, Magenta, Yellow si Black
  • RGB înseamna rosu, verde si albastruâ

Lumina si culoare

Dupa cum s-ar putea sa stiti deja, culoarea este vizibila numai cu lumina. Daca nu exista lumina, nu vedem deloc culoarea. Lumina este alcatuita din toate culorile, pe care le numim spectru de culori. 

Cand ne uitam la o planta verde, lumina este absorbita, cu exceptia undelor de lumina verde. Verde se reflecta si de aceea vedem planta ca verde. O bucata de hartie alba nu absoarbe nicio lumina si, deoarece reflecta toate culorile, vedem doar alb. 

Pe un ecran, pixelii de lumina rosie, verde si albastra alcatuiesc fiecare culoare pe care o vedem. 

Care este diferenta dintre culorile CMYK, RGB si primare?

Cel mai confuz lucru despre CMYK si RGB este ca niciuna dintre cele doua nu este formata din rosu, galben si albastru obisnuit. În copilarie, toata lumea afla ca culorile primare sunt rosu, galben si albastru. 

Datorita acestui mod de predare în scolile primare, majoritatea adultilor îsi traiesc viata presupunand ca rosu, galben si albastru sunt culorile primare.Pe de alta parte, artistii si designerii învata devreme în cariera ca culoarea este mai complicata decat atat.

CMYK vs RGB

Sisteme de culoare aditive si subtractive 

Culorile sunt organizate în sisteme. Trioul de culoare al scolii primare (albastru, rosu si galben) este un sistem de culori. Cu toate acestea, nu este cel mai eficient atunci cand vine vorba de proiectare.Exista doua tipuri principale de sisteme de culori, aditive si subtractive. 

  • Sistemele de culoare subtractive sunt cele care amesteca culorile prin straturi între ele, scazand în esenta numarul de lungimi de unda ale culorii reflectate pe o suprafata. Acest lucru se aplica pigmentilor, vopselelor si asa mai departe. 
  • Sistemele de culoare aditiva sunt cele care amesteca culoarea prin straturi de lumini, adaugand astfel lungimi de unda de culoare.
  • CMYK este un sistem de culoare subtractiv
  • RGB este un sistem de culoare aditiv.

Din punct de vedere tehnic, ati putea avea orice numar de sisteme de culori, dar aceste doua sunt utilizate universal, deoarece acestea sunt cea mai buna baza pentru a crea orice culoare a spectrului.Pentru a întelege mai bine cele trei sisteme de culori, retineti pur si simplu acest lucru:

  • Rosu, galben, albastru este sistemul de culori predat în scolile elementare.
  • CMYK este sistemul de culori pentru vopsele, pigmenti si alte substante fizice de culoare.
  • RGB este sistemul de culori pentru ecrane luminoase, în esenta digitale, cum ar fi calculatoare, telefoane etc.
  • La fel ca un pic de informatii bonus, Pantone are propriile sale sisteme de culoare . 
RGB vs CMYK

Culorile din CMYK sunt Cyan, Magenta, Galben si Negru. Cand primele trei culori sunt amestecate împreuna, tehnic se transforma în negru. Nu este un negru pur, de aceea cernelurile au întotdeauna K, care este un negru mai bun decat amestecul cian, magenta si galben.Culorile în RGB sunt rosu, verde si albastru. Cand acestea sunt combinate, acestea devin albe. Amintiti-va ca acestea sunt culorile care se combina pentru a face ceea ce vedeti pe ecrane. Daca va uitati atent la imaginea de mai sus, veti vedea ca culorile secundare ale CMYK sunt rosu, verde si albastru. Iar culorile secundare ale RGB sunt cyan, magenta si galben. 

Cand sa folositi CMYK si cand sa utilizati RGB

Deci, cand folositi RGB si cand utilizati CMYK? 

Culorile RGB sunt folosite in designul digital (web design, grafica bannere facebook, instagram… iar culorile CMYK sunt folosite in grafica publicitara, in tot ce insemana print (carti de vizita, meniuri, flyere..)

Toate desenele digitale ar trebui create în sistemul de culori RGB. Daca proiectati pentru imprimare, atunci ar trebui sa schimbati setarile programului dvs. de proiectare în sistemul CMYK.Ce se întampla daca proiectati în RGB si uitati sa treceti la CMYK înainte de tiparire? 

  1. Daca imprimati ceva pe imprimanta de acasa, s-ar putea sa observati ca culoarea de pe hartie nu este aceeasi cu cea de pe ecran. 
  2. Daca l-ati trimis la o tipografie, acesta îl va schimba în CMYK pentru dvs., dar vor exista diferente de culoare fata de ceea ce vedeti pe ecran.
  3. Daca tipografia dvs. are grija de cariera dvs. profesionala, acestea va vor reaminti sa treceti la CMYK în programul dvs. si sa reajustati tonurile de culoare.

Unele imprimante mai noi se ajusteaza automat de la RGB la CMYK, dar ar trebui sa lucrati întotdeauna cu CMYK atunci cand proiectul este destinat sa fie tiparit. 

Mai ales daca exista culori de marca care trebuie sa fie coerente de la ecran la imprimare. Pentru o marca, tonul de verde de pe site-ul web trebuie sa arate exact la fel ca pe fluturasele imprimate. Singura modalitate de a le potrivi este sa comutati la CMYK si sa ajustati ÎNAINTE de imprimare.