Deci, ce înseamna de fapt termenul „creare site retina redy”?
Este o fraza inventata de Apple odata cu aparitia iPhone-ului 4.

Dimensiunea afisajului iPhone4 este de 3,5 ”, la o rezolutie de 960×640 pixeli. 


La aceasta rezolutie, la o distanta optima de vizionare, ochiul uman se lupta sa distinga pixeli individuali, astfel încât tehnologia a fost marcata cu afisaj retina.

Nu este doar o noua tendinta Apple.

Doar pentru a va face o idee, pe un MacBook Pro cu ecran de 15 ”, rezolutia pixelilor este de 220 pixeli pe inch (PPI), spre deosebire de majoritatea monitoarelor mai vechi, care sunt 72 (PPI).


 Din nou, ce înseamna asta de fapt? Fara a fi prea tehnic, înseamna ca dispozitivele de afisare Retina prezinta mai multi pixeli pe inch patrat, rezultând imagini mai clare. 


Un pixel al dispozitivului este cea mai mica unitate fizica dintr-un afisaj; exista, de asemenea, diferite tipuri de pixeli, bitmap, CSS etc.


Deja cu avansarea calitatii de afisare a display-urilor, ale ecranelor dispozitivelor noastre a impus aceasta tehnologie. Asigurate ca site-ul tau este retina redy pentru o mai buna experienta oferita utilizatorilor.

Cum va afecteaza acest lucru site-ul dvs. web?

Ceea ce este important sa întelegeti este ca pe dispozitivele Retina sunt necesare imagini cu rezolutii mai mari (mai multi pixeli pe inch patrat).


Un dispozitiv de afisare Retina, care afiseaza un site web care serveste grafica pregatita pentru Retina (rezolutie mai mare) va afisa imagini mai clare si culori mai luminoase si mai vii. 


Un dispozitiv de afisare Retina, cum ar fi un iPad3 care serveste imagini non-Retina (rezolutie mica) va avea ca rezultat imagini de calitate slaba si o experienta de utilizare mai putin optima. 


Scopul final al afisajului Retina este de a îmbunatati experienta utilizatorului si de a face calitatea ecranului aproape la fel cu calitatea imprimarii.


Deci, ce se întâmpla daca aveti un site web care nu este pregatit pentru retina redy? 

Nu va faceti griji, web designerul site-ului dvs. va poate ajuta sa va actualizati imaginile grafice si de continut. 


Exista multe tehnici si instrumente disponibile pentru a face acest lucru (în functie de structura site-ului, tipurile de imagini si optiunile browserului). Web designerul site-ului dvs. web va alege cele mai bune optiuni pentru site-ul dvs. web.


Daca va gânditi în prezent sa achizitionati un nou site web, asigurati-va ca retina ready este cu caractere aldine în lista de cerinte.


Creare site web pentru retina redy

Un site retina afiseaza imagini clare cu culori vii la o calitate de print adica ~300 dpi/in. 


Asigurate ca imaginile incarcate in site respecta acest aspect. Dar toate astea vine si cu un dezavantaj. Iti va trebui un hosting bun capabil sa iti duca noua structura. 


Imaginile retina redy au o dimensiune dubla ba chiar mai mult fata de cele prelucrate la 72 dpi. Asa ca asigurate ca site-ul nu se incarca lent si ramai in cele 3 secunde de incarcare a site-ului de la accesare.